Sint-Jacobskerk in Gent wordt hefboom voor integratie

Alexis Versele

25 juli 2025
Opinie

Waar armoede, erfgoed en kunst elkaar ontmoeten

Sint-Jacobskerk in Gent wordt hefboom voor integratie

Na de Brusselse Begijnhofkerk krijgt nu ook de historische Sint-Jacobskerk in Gent een “House of Compassion”. Geïnspireerd door priester en ambassadeur voor de vrede Daniël Alliët, bekend om zijn inzet voor vluchtelingen, mensen zonder papieren en kwetsbare mensen wordt het Gentse project een inclusief en democratisch erfgoedverhaal.

De Sint-Jacobskerk wordt immers een plek waarin esthetische waardering voor erfgoed, creativiteit en omgaan met armoede elkaar vinden, zonder dat onze westerse identiteit voor nieuwkomers een beperkende factor wordt. Een gedeeld omgaan met ieders verleden en identiteit waarbij - naar het voorbeeld van Tina De Gendt in haar boek Ons gedeeld verleden - nieuwkomers via actieve creatieprocessen (in de ruimste betekenis) hun stem kunnen laten horen. Haast 40% van de Gentse inwoners is van een buitenlandse herkomst waaronder een toenemend aantal Oekraïners, Bulgaren en Chinezen.

Eén van de mooiste monumentale kerken van Gent wordt een plek gedragen door een mondiale, intergenerationele en interlevensbeschouwelijke dialoog en uitwisseling, gegrond in de universele regel: "Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden.”

Het House of Compassion sluit nauw aan bij het Gentse beleid rond Monumentale Kerken Gent — de koepelvereniging die instaat voor het behoud en de uitstraling van het rijke erfgoed in Gentse gebedshuizen. Het initiatief past binnen het ruimere streven van Gent om kerkelijke erfgoedlocaties een maatschappelijk relevante invulling te geven, waar spiritualiteit en sociaal engagement elkaar versterken. Schepen Christophe Peeters, zelf vrijzinnig, die de bevoegdheden Financiën, Stedenbouw, Erfgoed, Herbestemming van kerken en het toezicht op erediensten en levensbeschouwelijke organisaties combineert, geeft aan dat de nieuwste meerjarenbegroting 2026–2031 middelen voorziet voor de broodnodige verwarmingsinstallatie in de anders kille kerkruimte. Voor Peeters moet het House of Compassion uitgroeien tot een plek die bijdraagt aan de structurele aanpak van armoede.

Universele broederschap

Het initiatief sluit aan bij de encycliek Fratelli Tutti van paus Franciscus, waarin hij pleit voor universele broederschap en sociale vriendschap als fundamenten voor een rechtvaardige samenleving. Tegelijkertijd borduurt het House of Compassion verder op de sociale leer van de kerk, verankerd in het Rerum Novarum (1891) van paus Leo XIII, in lijn met de ambities van de huidige paus Leo. Het bisdom rekent op “Space for Grace” het network dat plaatselijke gemeenschappen inhoudelijk en financieel wil versterken in learning communities. 

Een eeuwenoude traditie van barmhartigheid wordt voortgezet. Bisschop Lode Van Hecke ziet een historische parallel met de orde van de trinitariërs, opgericht in 1198 met als doel christelijke slaven te bevrijden. Vaak betrof het zeevaarders die door moslimkapers gevangen werden genomen—Turkse en Marokkaanse dekbestormers joegen op schepen, waaronder die van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De trinitariërs bemiddelden en stelden middelen ter beschikking om hun lot te verlichten. In 1642 kreeg de orde erkenning in Gent van bisschop Antonius Triest, met een vestiging in de Sint-Jacobskerk. De Gentse tak kende een dubbele missie: enerzijds het vrijkopen van slaven, anderzijds het verdiepen van het religieus bewustzijn rond het mysterie van de Heilige Drievuldigheid—het oeroude christelijke symbool van eenheid in verscheidenheid. Vandaag klinkt die spirituele oproep tot mededogen opnieuw in dezelfde kerk. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, zij het in een andere gedaante: waar vroeger slaven publiekelijk verhandeld werden in havens, leven vandaag miljoenen mensen in moderne slavernij—gedwongen arbeid, seksuele uitbuiting en schuldslavernij.

Bisschop Lode Van Hecke van Gent heeft zich tijdens zijn ambtsperiode krachtig ingezet voor de interlevensbeschouwelijke dialoog, in het bijzonder met de moslimgemeenschap. Hij spreekt openlijk over zijn vriendschappen met moslims die hem hielpen zijn eigen geloof te verdiepen: 'Mijn moslimvrienden zijn voor mij interessant juist omdat ze zo verschillend zijn.' Gent haalt haar kracht uit een mozaïek van verscheidenheid. Die rijkdom aan overtuigingen moeten we koesteren door samenwerking, dialoog en wederzijds respect. 

'Mijn moslimvrienden zijn voor mij interessant juist omdat ze zo verschillend zijn'
Bisschop Van Hecke van Gent

Levendige ontmoetingsplek

Van oudsher is de Sint-Jacobskerk een levendige ontmoetingsplek voor pelgrims naar Santiago de Compostela, buurtbewoners en toevallige passanten. De continue beweging van mensen uit alle windstreken gaf haar een onvermoeibare drang tot bouwen en verbouwen—wat vandaag tot uiting komt in haar bijzondere verschijningsvorm: een vermenging van romaanse architectuur met barok. 

Vandaag is de kerk vooral bekend als een volkse kunst- en cultuurkerk waar regelmatig concerten en tentoonstellingen plaatsvinden. Haar unieke traditie om tijdens de Gentse feesten de mis in het Gentse dialect op te dragen, werd dit jaar extra feestelijk door Die Verdammte Spielerei—het dolle wandelorkest dat humor, fanfaremuziek en theatrale flair tot een kleurrijk geheel smeedde. 

Nog tot zondag 27 juli 2025 loopt in de Sint-Jacobskerk - in een samenwerking met het intercultureel muziekcentrum De Centrale - de poëtische tentoonstelling “Rumi, Zeg dat ik jou ben”, een bijzonder passend initiatief binnen het project “House of Compassion”. Vijf hedendaagse kunstenaars nemen bezoekers mee op een zintuiglijke en spirituele reis, geïnspireerd door de mystieke teksten van de Perzische dichter Rumi—één van ’s werelds bekendste dichters, wiens tijdloze woorden over liefde, leven en God dagelijks nieuwe generaties raken. De kunstenaars verbinden geografische roots uit India, Iran, Soedan, Pakistan en België, hun werk vormt een poëtische en interculturele dialoog. Spiritualiteit, identiteit en zintuiglijkheid staan centraal in een meerstemmige dialoog tussen beeldende kunst, poëzie en persoonlijke zoektocht. Ook klas Pavlova van basisschool De Toverberg neemt deel onder het motto “Kunst is geen extraatje maar een noodzaak”, wat een verrassende jeugdige toets toevoegt aan de tentoonstelling.

De Sint-Jacobskerk slaat een brug tussen verleden en toekomst, tussen spirituele contemplatie en sociale rechtvaardigheid. Een huis van barmhartigheid, toen en nu.